top of page

דיכאון אחרי לידה

הבאת חיים חדשים לעולם היא חוויה מדהימה שיכולה להביא שמחה ואושר גדול. עם זאת, עבור נשים רבות, התקופה שלאחר הלידה יכולה להיות גם תקופה של בלבול, חרדה ועצב. דיכאון לאחר לידה (PPD) משפיע על אחת מכל שבע נשים לאחר הלידה. למצב זה עשויה להיות השפעה משמעותית על רווחתם של האם והתינוק והמשך התפתחותו של התינוק. חיוני להבין ולזהות את התסמינים ודרכי טיפול ב PPD.


סימנים ותסמינים של דיכאון לאחר לידה

דיכאון אחרי לידה יכול להתבטא בדרכים שונות, חשוב לזהות את הסימנים והתסמינים בשלב מוקדם כדי לבקש עזרה.

  • תחושות של עצב, חוסר תקווה או חוסר ערך

  • אובדן עניין בפעילויות שנהניתם פעם

  • קושי לישון או לישון יותר מדי

  • שינויים בתיאבון, כולל אכילת יתר או אכילת חסר

  • קושי להתרכז או לקבל החלטות

  • מחשבות על פגיעה עצמית או פגיעה בתינוקך*

אם את חווה אחד מהתסמינים הללו במשך יותר משבועיים לאחר הלידה, חיוני לפנות לרופא שלך ולבקש עזרה.

*אם עולה מחשבה על פגיעה עצמית או בתינוק- יש לפנות לעזרה במיידית*


אפשרויות טיפול בדיכאון לאחר לידה

הטיפול בדיכאון אחרי לידה משתנה בהתאם לחומרת הסימפטומים ולנסיבות הפרט. במקרים קלים, שיטות טיפול עצמי (לצד מעקב מגורם מטפל) כגון פעילות גופנית, אכילה בריאה ומנוחה מספקת יכולים לעזור להקל על התסמינים. בנוסף, טיפול, כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי או פסיכותרפיה יכולים להועיל בטיפול במחשבות ורגשות שליליים.


במקרים מורכבים יותר, ייתכן שיהיה צורך בטיפול תרופתי כדי לנהל את הסימפטומים. תרופות נוגדות דיכאון יכולות להיות יעילות בטיפול, אך חיוני להתייעץ עם ספק שירותי בריאות לפני נטילת תרופה כלשהי. ישנן תרופות המיועדות לטיפול בדיכאון אחרי לידה שבטוחות לנטילה במהלך הנקה ולא מסכנות את התינוק או המשך ההנקה.


אסטרטגיות התמודדות עם דיכאון לאחר לידה

התמודדות עם דיכאון אחרי לידה יכולה להיות מאתגרת. תחושות של אשמה, חרדה ומבוכה יכולים לעלות ולערער את הביטחון של האם לפנות לעזרה או בכלל להודות בפני עצמה על אותם רגשות מורכבים.


הינה מספר דרכי פעולה בהן תוכלי להשתמש על מנת לפתוח את הנושא לקבלת עזרה ולהרגיש טוב יותר-

  • שיחה עם בן הזוג, המשפחה או החברים שלך על הרגשות שלך

  • הצטרפות לקבוצת תמיכה לאמהות טריות- יש עמותות הפועלות בכל העירים, גם מחקלת הרווחה של העירייה יכולה לעזור למצוא תמיכה מספקת.

  • עיסוק בפעילויות שמביאות לך שמחה ורוגע- לייצר לך זמן שהוא שלך לבד. לפחות 30 דקות ביום. ללא מטלות, ללא ילד. את. לבד. בשקט.

  • לנוח מספיק ולישון- גם אם זה אומר לשאוב לפני שהולכת לישון וקמה להנקה המאוחרת יותר בלילה. לנסות לסגור מעגל שינה של 3 שעות בלילה.

  • בקשת עזרה במשימות הבית או בטיפול בילדים בעת הצורך- שכנה, בני דודים, מתנדבות.

חשוב לזכור שדיכאון אחרי לידה הוא מצב שניתן לטפל בו, ופנייה לעזרה היא סימן לחוזק, לא לחולשה.


דיכאון לאחר לידה הוא מצב שכיח המשפיע על אמהות רבות. לא רק לאמהות לילד ראשון. הכרחי לזהות את הסימנים והתסמינים ולבקש עזרה בעת הצורך. עם אסטרטגיות הטיפול וההתמודדות הנכונות, תוכלי להתגבר על התקופה והקשיים וליהנות מהאימהות ותינוקך באהבה וחמלה רבה.


 

בתמונה: אמא, חודש אחרי לידה. 3 דקות לפני התמונה הזאת בכיתי את חיי. לא זוכרת למה. רק זוכרת את הרגשות משתלטים עלי ואני לא מצליחה להכיל. 5 דקות לפני היציאה מהבית לביקור אצל רופאת ילדים. לפני חיסון. מלאת חרדה. פצועה. הנקה לא זורמת עדיין. לפני חוץ, מחייכת. בפנים, הים גועש ואין מציל הנראה באופק. הרגשה מפחידה מאוד.


8 views0 comments

Comments


bottom of page