דכדוך אחרי לידה. בייבי בלוז. הפרעת מצב רוח נפוצה ב 50-80 אחוז מהלידות.
תחשבי כמה מחברותייך חוותה את זה? את? אחותך? אמא שלך? האם הכרת את המושג הזה?
בייבי בלוז מגיע לרוב ביממה השלישית אחרי לידה ומוגדר בזמן ספציפי ויחלוף עצמאית לרוב אחרי שבועיים מיום הלידה. אישה נמצאת בשיא ההומונלי שלה בימים לפני הלידה וההליך הסימבולי של לידה והוצאת שליה כחלק האחרון של הלידה מביא עימו שינוי דרמטי של מאזן הורמונלי בגוף. זוהי שרשרת תהליכים קבועה , כשמדובר באישה בריאה והריון בריא ותקין , שמבשרת לגוף שעכשיו נגמר ההריון והאישה עוברת לסטאטוס של אישה אחרי לידה. המאזן ההורמונלי שמשתנה מביא איתו תהליכים חדשים הנבנים עם הזמן- ראשית, הנקה וכניסת חלב והשני, חזרת האישה למאזן ההורמונלי התקין שלה בבוא יום ( יש נשים שחוזרות לקבל ווסת כבר אחרי חודש, גם אם הן על הנקה מלאה ויש כאלו שתחזור הווסת אחרי שנה ואף יותר , גם ללא קשר להנקה ) .
להורמוני המין הנשיים, אסטרוגן ופרוגסטרון תפקיד קריטי באיזון מצב הרוח של האישה. ( היוש תסמונת קדם ויסתית 🤨 ) לכן כשישנו חוסר איזון הורמונלי כה דרמטי כמו שיש אחרי לידה ניתן לראות על היולדת שינויים נפשיים - עצבות, עייפות, דאגה, חרדה קלה, בכי, תונדתיות בין מצבי רוח, עצבנות והפרעות בשינה.
מצב זה הינו מצב פיזיולגי תקין וצפוי אחרי לידה כל עוד הוא במסגרת הזמנים המקובלים, עד שבועיים לאחר הלידה . ניתן לתמוך ולסייע נפשית ופיזית. אין מה לתקן או לטפל בטיפול תרופתי.
מקומה של דולה פוסט פארטום המלווה אמא אחרי לידה יהיה בהכלה ותמיכה לאורך הדרך. נירמול הרגשות שעולים וצפים ולהסביר במילים פשוטות ומחבקות את המצב בו היא נמצאת ולתת לגיטימציה לכל רגשותייה. ככל שהאמא תדע ותבין יותר את מצבה, כך היא תרגיש בהכלה ושליטה על המקום בו היא נמצאת. בנוסף, דולה פוסט פטראום תומכת במשפחה ומעגל התמיכה הראשוני של האמא- שיקוף מצב האם מולם יעזור לשחרר לחצים, ציפיות, דאגות ויאפשר הכלה והבנה שלהם מול האם.
Comments